AMSTERDAM - De 3e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam wordt op zondag 11 juni verreden. De routes van 65, 120 en 170 km met startlocaties in Uitgeest en Uithoorn brengen de deelnemers langs de Stelling van Amsterdam, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. Sportorganisatie Le Champion en Provincie Noord-Holland slaan dit jaar opnieuw de handen ineen om een nog duurzamer fietsevenement te organiseren.


Le Champion heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en de Ronde van de Stelling van Amsterdam leent zich goed voor dit thema. Fietsers komen van heinde en ver om te genieten van de mooie natuurlijke omgeving en de historische parels die langs de route opdoemen. Met provincie Noord-Holland heeft de Ronde van de Stelling van Amsterdam een partner die zich ook volop inzet voor duurzaamheid en meer aandacht wil geven aan het bijzondere erfgoed in de provincie.

Verduurzaming

Ilse Zaal (gedeputeerde provincie Noord-Holland): "Samen met Le Champion kijken we ook naar verduurzaming van evenementen. Dit jaar krijgen deelnemers bij de inschrijving de keuze of zij na de finish wel of geen medaille willen ontvangen, zodat er geen grondstoffen worden verspild. Als je wel een medaille wil dan krijg je een unieke medaille van hout. Win win voor de deelnemer en het klimaat."

Routes door het waterlandschap

De routes van de Ronde van de Stelling van Amsterdam nemen de fietsers mee door het weidse en groene waterlandschap in en om Amsterdam. Een landschap waar water als bondgenoot zou worden ingezet bij een vijandelijke dreiging. Het unieke en ingenieuze systeem van de Hollandse Waterlinies zette brede stroken land tot kniehoogte onder water. Zo werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. De route gaat over de liniedijken en langs forten, sluizen en vestingsteden die onderdeel uitmaken van dit ingenieuze systeem. De langste afstand, 170 km, gaat over de volledige linie en passeert alle 46 forten die de Stelling van Amsterdam rijk is. Ook moderne waterwerken zoals de Liniebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal zijn opgenomen in de route. De fietsers krijgen ook de mogelijkheid om een van de vier forten van de Stelling te bezoeken. Heel leuk als tussenstop: voor een kop koffie of een rondleiding.

Fietsen voor de vogels

De Ronde van de Stelling van Amsterdam doet graag iets terug voor de mooie natuur waar doorheen gefietst wordt. Daarom is natuurorganisatie Landschap Noord-Holland ook dit jaar het goede doel van het fietsevenement.

Het project dat dit jaar de aandacht krijgt, is de natuuroase rondom Fort aan de Sint Aagtendijk. Bij hun inschrijving kunnen deelnemers een vrijwillige donatie doen aan Landschap Noord-Holland. Boswachter Jeroen Engelhart zal de donaties gebruiken om het gebied weer veilig en voedselrijk te maken voor vogels.

Inschrijven

Bemachtig een startbewijs voor een ontspannen toertocht langs een ring van forten en fiets fit de zomer in. Ga voor 65, 120 of 170 mooie kilometers door het weidse en groene landschap van Noord-Holland. De routes van 65 km zijn ook geschikt voor deelnemers op een elektrische fiets. Bekijk de routes en schrijf je in via www.rondevandestellingvanamsterdam.nl.