ZANDVOORT - Huizen die opgekocht worden voor uitsluitend vakantieverhuur en zo onttrokken worden aan de woningmarkt. Een kwestie waar de gemeente Zandvoort mee worstelt en nieuw, strenger beleid voor probeert te bedenken. Nu mogen eigenaren een hele woning nog maximaal 120 dagen per jaar verhuren aan toeristen via Airbnb. In 2019 zal dat waarschijnlijk minder mogen. En wie zich niet aan de verhuurregels houdt, kan een fikse boete verwachten.
Balans. Wie je in Zandvoort ook spreekt over verhuur via websites als Airbnb, noemt zeker één keer het woord 'balans'. De balans tussen zo onbezorgd mogelijk kunnen wonen en toch genoeg toeristen kunnen verwelkomen. Momenteel lijkt het evenwicht een beetje zoek te raken. Zandvoorters klagen over woningen die veel langer verhuurd worden aan toeristen dan volgens de regels mag, met de daarbij behorende overlast. De gemeenteraad wil het beleid, in navolging van bijvoorbeeld 'grote broer' Amsterdam, aanscherpen en het zo moeilijker maken voor huiseigenaren die moedwillig de regels overtreden. Vijf betrokkenen aan het woord.
De wethouder
De gemeente Zandvoort kon de afgelopen jaren weinig doen tegen huiseigenaren die het niet zo nauw namen met de regels rondom Airbnb. "Het is absoluut geen gedoogbeleid. We mogen gewoonweg niet zomaar bij iedereen achter de deur gaan kijken of men zich wel aan de regels houdt", zegt wethouder Toerisme, Gerard Kuipers. De gemeente heeft onderzoek laten doen naar hoeveel woningen er aan toeristen worden verhuurd. In totaal gaat het om zo'n drie- á vierhonderd woningen. "Op een totaal van 10.000 valt dat nog wel mee. Maar als omwonenden er last van krijgen en woningen aan de woningvoorraad worden onttrokken, dan mogen ze van de gemeente ook verwachten dat we er een tandje bij zetten."
Flinke boetes voor regelovertreders en het verlagen van het aantal verhuurdagen behoren tot de mogelijkheden. Amsterdam verlaagde het aantal dagen al naar maximaal 30, in Zandvoort zullen er waarschijnlijk wat meer overblijven. "Amsterdam heeft afspraken gemaakt met websites als Airbnb. Dan zeg je tegen ze 'je mag alleen maar woningen hier aanbieden op het moment dat jij ook controleert of het maximum aantal dagen niet overschreden wordt. Doe je dat niet, dan krijg je een boete.' Dan leg je het probleem daar waar het hoort. Wij kunnen het als gemeente niet allemaal in de gaten houden en ik vraag me ook sterk af of we het op die manier moeten oplossen", zegt Gerard Kuipers. Hij vindt het ook een taak van de verschillende VVE's om met elkaar af te spreken wat er wel niet getolereerd wordt qua woningverhuur.
De Zandvoorter
Jan Kol woont in het centrum van Zandvoort en maakt zich zorgen over de toekomst, wat betreft leefbaarheid en woongenot in Zandvoort. In zijn straat worden veel woningen deels of geheel aan toeristen verhuurd. Vroeger had hij een vaste buurman of buurvrouw. Tegenwoordig blijven zijn buren niet langer dan een week, meestal een paar dagen. "Ik weet niet meer wie mijn buren zijn. Ik probeer wel eens een praatje te maken, maar soms maken de verschillende talen het wat lastig." Duitsers, Belgen, Engelsen: hij ziet ze allemaal komen en gaan. Ondertussen rijden de schoonmaakbedrijven af en aan door zijn straat. "Dit is nu mijn uitzicht, soms komen er wel zes emmers langs mijn raam lopen", lacht Jan.
Hij ervaart zo nu en dan wel eens wat geluidsoverlast, maar dan zegt hij er zelf wat van. En natuurlijk, Zandvoort leeft op toerisme en dat hoort er dan af en toe bij. Maar wat hem het meeste zorgen baart, is dat er woningen worden gekocht en vervolgens uitsluitend aan toeristen worden verhuurd. "Als er woningen aan de woningvoorraad worden onttrokken, dan is dat niet goed. Als dit zo door blijft gaan dan prijst Zandvoort zich uit de markt als woondorp."
Hij adviseert de gemeente om in 2019 een selectie van woningen te maken, die wel en niet geschikt zijn voor vakantieverhuur. "Woningen waar kleine gezinnen in zouden kunnen wonen, geef die dan geen toestemming."
Zandvoort Marketing
Lana Lemmens is directeur van Zandvoort Marketing. Zij ziet dat Zandvoort het ook dit jaar weer goed doet qua toerisme. Hotels blijven het het ook goed doen. De verhuursites zorgen dat de stroom alleen maar groter wordt naar de kustplaats. Ook buiten de zomermaanden. Ook zij benadrukt dat 'de balans' wel in orde moet zijn. De regels exact zo aanscherpen zoals Amsterdam dat ook doet, dat gaat haar net een stapje te ver. "Amsterdam is bijvoorbeeld teruggegaan naar 30 dagen, dat zou voor Zandvoort wat overdreven zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan 90 dagen. Toerisme is voor Zandvoort de belangrijkste peiler. In Amsterdam is het ook een belangrijke, maar daar zijn er meerdere."
De verhuurder
Het is moeilijk om een eigenaar te vinden die zich uit wil spreken over eventueel nieuw beleid. Een verhuurder laat weten: "De gemeente scherpt haar (gedoog)beleid aan door een soort angst wat er in Amsterdam en andere plaatsen is gebeurd en misschien niet geheel onterecht. Zandvoort is natuurlijk een badplaats en altijd al afhankelijk van verhuur, maar er is een verschuiving van mensen die een kamertje verhuren naar mensen die (van buiten Zandvoort) panden opkopen en dit uitsluitend als vakantieverhuur-accommodatie wegzetten. Dit is een logisch gevolg van de lage rendementen op spaargelden. Ik begrijp dit en zou hetzelfde doen, maar het moet ergens een halt toe worden geroepen. Dat doet de gemeente nu."
De horeca
Ivo Berkhoff is regiomanager bij Koninklijke Horeca Nederland en heeft Zandvoort in zijn werkgebied. "Natuurlijk zijn we blij met heel veel toeristen in Zandvoort en we volgen de discussie die er momenteel ontstaat rondom Airbnb. Waar wij moeite mee hebben is dat particulieren op een bedrijfsmatige manier huizen gaan verhuren aan toeristen. Daar ontstaat een oneerlijk speelveld. Hotels moeten aan allerlei strenge regels voldoen op het gebied van hygiëne, veiligheid en belastingen, wij vinden dat zij daar dan ook aan moeten voldoen." Hij neemt Haarlem als voorbeeld, waar ook een melding is voor bewoners bij overlast.
De verwachting is dat er in het voorjaar van 2019 meer duidelijkheid komt over de nieuwe gemeentelijke regels.