ZANDVOORT - Samen met zijn Russische 'conculega' staat Maxim Gazendam uit Kortenhoef op een pleintje bij het gemeentehuis van Zandvoort. Aan helemaal niets merk je dat hier voor de Europese titel Zandsculpturen wordt gestreden. De deelnemers zijn allemaal even ontspannen en zijn vanaf vandaag begonnen aan hun zandkunstwerken. Tijd voor een interview? "Tuurlijk." Onze mediapartner NH Nieuws hield een interview met Maxim.

Maxim, het algemene thema van dit EK is 'Emotie en Expressie', naar aanleiding van een tentoonstelling over Leonardo Da Vinci in het Haarlemse Teylers Museum. Wat maak jij?
"Tegenwoordig worden er heel veel emoties gedeeld via social media. De vraag die ik met mijn ontwerp aan de mensen wil stellen is of die wel emoties wel echte emoties zijn. Dus een sculptuur over 'digitale' emotie." Aan beide kanten van de sculptuur een gezicht. Een 'Jantje lacht' en een 'Jantje huilt' en mensen mogen dan kiezen aan welke kant ze staan in hun gevoelens over digitale emotie."

Wat voor zand gebruik je?
"Dit is jong rivierzand. Het mooie daarvan is dat de korrels niet rond zijn, ze zijn hoekig. En daarom haken ze goed in elkaar, het zijn eigelijk kleine legosteentjes. Zand van het strand is oud en rond en dat rolt van elkaar af. Dat is dus niet geschikt.''

Uit welke rivier?
"Dat zou iedere rivier kunnen zijn. De korrel is altijd hetzelfde, hoekig, maar de kleur kan wel anders zijn."

Wanneer maakte je je eerste sculptuur?
"Toen ik net kon lopen op het strand van Scheveningen, waar ik ben opgegroeid. Maar dat was natuurlijk iets anders dan wat ik hier aan het doen ben. Mijn eerste echte zandsculptuur maakte ik in 1998 tijdens een bedrijfsuitje bij Madurodam, waar ik toen werkte. Dat vond ik leuk om te doen en zo is mijn hobby begonnen en dat is dus een beetje uit de hand gelopen."

Het is een EK, leef je daar echt naar toe?
"Ja, als je aan een wedstrijd meedoet, wil je winnen. We krijgen geen auto, geldprijs of goudstaaf als prijs, maar de eer is natuurlijk heel mooi en de titel mag je een jaar lang dragen. Ik ga ervoor."

Ken je de andere deelnemers?
"We noemen ons 'conculega's'. Deze week zijn we concurrenten, maar volgende week werken we bijvoorbeeld weer gezamenlijk aan een sculptuur. We komen elkaar dus geregeld tegen, het is een kleine wereld. Wereldwijd zijn er zo'n 150 hiermee bezig."

Wie zijn de Messi's van dit kampioenschap?
"Dat is lastig. Messi maakt doelpunten dat kan je meten. Dits is niet echt meetbaar natuurlijk. De jury kijkt natuurlijk straks wie de beste is, maar het is ook een smaakkwestie. De één houdt van abstract, de ander houdt van figuratief. Er loopt dus niet één grote Messi of Ronaldo hier rond, die meetbaar de beste is van allemaal."

Beetje negatieve vraag misschien, maar wie beschermt jouw sculptuur 's nachts?

"Natuurlijk, het is kwetsbaar. Er staan hekken omheen en er is cameratoezicht. Ook de politie loopt wat vaker rond."

Slaap je hier ook?
"Iedereen slaapt hier in de buurt. Dus we kunnen lopend naar het werk, heerlijk."