Door de neerslag van stikstof ontstaat er verruiging in de duinen. Dat betekent dat bepaalde grassen en struiken sterk groeien, waardoor de biodiversiteit onder druk komt te staan. De grassen overwoekeren namelijk bijzondere planten die beschermd moeten worden. De grazende schapen spelen een belangrijke rol bij het behoud van de duinen, die een uniek landschap vormen in Europa.
Konijnen en damherten
Net als schapen zijn ook konijnen belangrijk voor het behoud van grijze duinen, omdat ze grassen eten. Daarom wordt gewerkt aan het herstel van de konijnenpopulatie door extra konijnen in het gebied te plaatsen. De grote populatie damherten heeft sinds 10 jaar de rol van grote grazers in het gebied. De voedselkeuze en het graasgedrag van damherten wijken echter sterk af van bijvoorbeeld schapen. Damherten bepalen zelf waar ze grazen en zijn kieskeurig, met een sterke voorkeur voor bloeiende kruiden, jonge planten en bijzondere plantsoorten. Schapen daarentegen zijn te sturen en eten op wat hen op dat moment wordt voorgeschoteld, zoals de grassen die op dit moment overwoekering veroorzaken.
Begrazingsplan
Waternet heeft in samenwerking met Rinnegom Landschapsbeheer een begrazingsplan gemaakt. De kudde is 5 maanden aanwezig en wordt op verschillende locaties binnen het natuurgebied ingezet. De schapen worden niet bijgevoerd en eten alleen maar de grassen uit het natuurgebied. Op die manier komt er geen extra stikstof via de poep van de schapen in het gebied.
Foto's Jan Dirk Bol
Natuurherstel
Samen met partnerorganisaties zet de provincie zich in voor het herstel van natuurgebieden. De inzet van de schaapskudde maakt deel uit van het Uitvoeringsprogramma Natuur 2024-2030. Dit programma bevat een combinatie van maatregelen gericht op het versterken en verbeteren van de voor stikstofgevoelige leefgebieden in Noord-Holland. Het doel is het herstel en behoud van de biodiversiteit in de Noord-Hollandse Natura 2000 gebieden.
Bekijk ook de videoserie over natuurherstel.