De jonge talenten Dries van der Lof en Jan Flinterman mochten op Zandvoort starten in de Grote Prijs van Nederland. Dries bestuurde een HWM, Jan een Maserati. In 2019 zouden Dries van der Lof en Jan Flinterman beide 100 jaar zijn geworden - een mooie aanleiding om ze in het zonnetje te zetten. Eremetaal wonnen ze destijds niet, maar ze sloegen een prima figuur en schreven zodoende het eerste hoofdstuk F1 historie in eigen land. We besteden uitgebreid aandacht aan de race van 1952, met foto's, films en schaalmodellen.
Maar we kijken ook verder dan die ene race. Jan Flinterman was vooral bekend als jachtvlieger, hij was een oorlogsheld, behaalde hoogte- en snelheidsrecords en vloog tientallen verschillende vliegtuigen waaronder de Spitfire, Meteor en Hunter. Hij reed wedstrijden op de motor, met 500 c.c. formule 3 auto's en met DKW's. Dries van der Lof behaalde successen met MG's, was één van de grondleggers van de Nederlandse Autorensport Vereniging en stond in latere jaren aan de wieg van de historische racerij, als organisator en als deelnemer.
De derde held die we dit jaar eren is een jonge Zandvoorter. Wim Loos maakte furore in toerwagens en sportwagens. Enzo Ferrari nodigde hem uit voor een test, in 1967 zou Wim misschien zijn F1 debuut maken in een scharlakenrode bolide. Maar voordat hij zijn talent kon tonen, verongelukte Wim tragisch op het circuit van Spa-Francorchamps. Wim Loos is nooit vergeten en krijgt in 2019 postuum de eer die hem toekomt, met de expositie van foto's, modellen en filmbeelden en een boek getiteld "De onvervulde belofte van een natuurtalent".
Op de bovenverdieping van het museum geven we, met dank aan het Genootschap Oud Zandvoort, een impressie van de ontstaansgeschiedenis van het circuit Zandvoort.
Nog meer zien?
Op de Boulevard de Favauge vindt u een buiten fototentoonstelling over het Circuit Zandvoort door de jaren heen, met foto's van de Zandvoortse (circuit) fotograaf Chris Schotanus.
Datum: Vrijdag 30 augustus
Locatie: Zandvoorts Museum/Gasthuisplein
Tijd: 16.00 uur