ZANDVOORT - Hans Vader wilde zijn monumentale pand in Zandvoort graag goed achterlaten en had hiervoor de geschikte partij gevonden in Stadsherstel Amsterdam. Voor de schenking officieel was vastgelegd kwam hij echter te overlijden. Dankzij zijn nabestaanden, die het belangrijk vonden om de laatste wens van Hans te laten uitkomen, is het familiehuis alsnog onder de hoede gekomen van de erfgoedorganisatie. Het is het eerste bezit van Stadsherstel in de badplaats. Na restauratie worden de twee woningen verhuurd aan woningzoekenden in Zandvoort.
Voormalige dokterswoning, circa 1900
De woning van dokter Gerke Wie weleens in Zandvoort is geweest, is het pand aan de Kerkstraat 38 ongetwijfeld gepasseerd. Het statige hoekpand is gelegen in het historische hart, tegenover de hervormde kerk en aan de ingang van de levendige winkelstraat richting het strand.
Deze ‘Kerckstraet’ is een van de oudste straten van Zandvoort en de dokterswoning, een gemeentelijk monument uit 1845, doet herinneren aan de vroege dagen van Zandvoort als badplaats. Hier vestigde zich eerst badarts C. Smit, later opgevolgd door Carl August Gerke (1853-1925) die er zijn praktijk met apotheek had. Van heinde en verre kwamen patiënten - vooral adellijken en leden van koninklijke huize - om hem te consulteren vanwege zijn baanbrekende therapie met warme dompelbaden van zeewater.
Bloemsierkunst Vader en Zoon
In 1920 begint de oma van Hans Vader in het pand een bloemenzaakje, ‘De Lelie’. De winkel gaat later over naar zoon Wim en tenslotte naar kleinzoon Hans die ‘Bloemsierkunst Vader en Zoon’ tot 2015 voortzet, waarna hij zich richt op de restauratie van het familiehuis. Een klus die hij helaas niet zou kunnen afmaken.
Enige tijd geleden zocht Hans Vader contact met Stadsherstel Amsterdam. Hij was lid geworden van de Vriendenvereniging en had het voornemen om zijn pand na te laten aan de erfgoedorganisatie, als de tijd daar was. Dit moment kwam sneller dan gedacht toen Hans ernstig ziek werd. Een telefoontje volgde, met meteen de directe vraag: ”Willen jullie ook een huis in Zandvoort geschonken krijgen?”
Laatste wens
Helaas was Hans niet de tijd gegund om zijn wens officieel te maken. Toen alleen nog de afspraak bij de notaris restte, overleed hij eerder dan hij had gedacht. Gelukkig vonden zijn nabestaanden het belangrijk om de laatste wens van Hans alsnog uit te laten komen en is het gelukt om met hen tot overeenstemming over de koop van hun familiehuis te komen. En zo kwam het monument eind 2021 in bezit van Stadsherstel, die sinds de oprichting in 1956 al 750 monumenten en beeldbepalende panden heeft gered, gerestaureerd en een passende bestemming gegeven binnen een straal van 45 kilometer rondom Amsterdam. En nu dus ook in Zandvoort.
Woningzoekenden in Zandvoort
Stadsherstel gaat de komende tijd de restauratie die Hans Vader gestart is afmaken. Ook de Vriendenvereniging levert daaraan een bijdrage: zij maken de restauratie van de monumentale entree mogelijk.
Een van de redenen voor Hans om contact te zoeken met Stadsherstel was om te voorkomen dat er een ‘bed & breakfast’ in zijn pand zou komen, terwijl er zo’n behoefte is aan woonruimte voor permanente bewoning. Op de verdieping worden door Stadsherstel twee woningen gerealiseerd die, zoals afgesproken, worden verhuurd aan woningzoekenden in Zandvoort.
Naar verwachting worden deze woningen in september opgeleverd. De twee winkels in het pand blijven geopend gedurende de werkzaamheden. Als de restauratie afgerond is zal een herinneringsplaquette op de gevel worden aangebracht.
Meer informatie:
Lees het hele nieuwsbericht op de website van Stadsherstel Amsterdam: Bijna geschonken huis nu toch onder onze hoede: dokterswoning Zandvoort.
Schrijf u in voor de nieuwsbrief #OmDeDagEenMonument en ontvang om de dag een bijzonder monumentenverhaal in uw mailbox.
Locatie:
Kerkstraat 38
2042 JG Zandvoort