Het idee voor de troostaapjes komt bij de handhavers zelf vandaan. Zij zagen dat andere hulpverleners, zoals de brandweer, de politie en de ambulance troostbeertjes hebben die ze geven aan kinderen bij heftige situaties. Bij handhaving zijn de situaties vaak minder heftig en daarom is er voor gekozen om een eigen knuffel te ontwerpen.
Burgemeester David Moolenburgh is verheugd met dit initiatief van de handhavers: “Dit is een prachtig idee waar ik veel van verwacht. Het mooie is dat de handhavers het zelf bedacht en uitgewerkt hebben. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen en weet zeker dat andere gemeenten meekijken.”
Handhavers zijn veel op straat en op het strand en zijn daarom ook vaak als eerste ter plaatste. In de meeste situaties gaat het om kinderen die hun ouder uit het oog zijn verloren. Handhaving helpt dan om het kind snel weer met de ouder te herenigen. Hierbij werken de handhavers in Zandvoort op het strand samen met de politie, Reddingsbrigade en KNRM. In de duinen is er nauw contact met de boswachters.
Wijkhandhaver van Zandvoort Sven: ‘In Zandvoort hebben we zeker in de zomer veel te maken met kinderen en ouders die elkaar zijn kwijtgeraakt. Deze zomer hadden we zelfs een keer 3 meldingen op 1 dag. Het gaat dan ook wel eens om kinderen die geen Nederlands spreken. Zo was er dit jaar Duits jongetje waar we niet goed mee konden communiceren. Hij wilde zelf zoeken. Een troostaapje zal dan helpen bij het leggen van contact. Dat vertrouwen heb je echt nodig om vervolgens samen met het kind de ouders te zoeken.’