Als je een huis met tuin betrekt dan kan het zijn dat je de tuin moet aanleggen of reorganiseren. Als het om een nieuwbouwwoning gaat dan is er nog geen tuin aangelegd in de meeste gevallen. Als het huis al eerder werd bewoond, dan wil je misschien dingen aanpassen. Het is belangrijk om eerst een plan te maken hoe je de tuin wilt gaan inrichten. Je kunt hiervoor eventueel ook een tuinarchitect inschakelen.
De tuinafscheiding
Om geen inkijk te hebben van buren of vanaf de openbare weg wil je de tuin afschermen. Je kunt hiervoor een schutting met betonpalen plaatsen. De betonpalen worden ingegraven zodat de schutting stevig staat en niet bij de eerste de beste najaarsstorm omver waait. Het is aan te raden om samen met je naaste buren een tuinafscheiding te plaatsen. Deze kun je dan op de erfgrens zetten en jullie zijn dan beiden verantwoordelijk voor het onderhoud. Als er geen overeenstemming is, dan moet je ervoor zorgen dat de schutting volledig op je eigen grond staat. De grenzen van het perceel zijn vastgelegd in het Kadaster, mocht hierover onenigheid zijn.
Eisen aan de schutting
Een schutting achter of naast een huis mag niet hoger zijn dan 2 meter. Als je tuinschermen van hout of een betonnen schutting kant en klaar koopt dan zijn de panelen doorgaans ook niet hoger dan dit maximum. Wil je toch een hogere schutting dan moet je hier vooraf een vergunning voor aanvragen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je de schutting moet aanpassen of verwijderen. Voor een schutting die je in je voortuin wilt plaatsen geldt een maximale hoogte van 1 meter. Je mag uiteraard zelf weten van welk materiaal de schutting is gemaakt, daar gelden geen eisen voor.
Meer groen in je tuin
Het is belangrijk om je tuin niet volledig te betegelen. Als er genoeg ruimte in je tuin is voor planten dan heeft dat veel voordelen. Ten eerste bied je daarmee voedsel aan insecten, die op hun beurt weer voedsel zijn voor andere insecten, vogels en egels. Maar ook geeft een tuin met voldoende beplanting afkoeling in de zomer en zorgt ervoor dat hemelwater gemakkelijker kan wegstromen. Zeker bij hevige plensbuien of langdurig achter elkaar regen kan de tuin snel blank komen te staan als die grotendeels is betegeld. Je kunt een hovenier vragen welke planten geschikt zijn voor je tuin. Dit hangt af van de ondergrond en ook van de hoeveelheid zonlicht en schaduw in de tuin. Sommige planten zijn dol op zonlicht, andere hebben liever ook wat schaduw. Als het langdurig niet regent is het belangrijk om de planten in de tuin te besproeien, bij voorkeur met regenwater. Maak dus ook ruimte voor een regenton in je tuin. Hierin kun je regenwater verzamelen dat je kunt gebruiken voor de tuin in tijden van droogte.